Despre noi

art-promo

     Fundaţia Culturală Art Promo este o organizaţie non-guvernamentală, care activează ca interfaţă culturală între România şi lumea occidentală prin organizarea de evenimente şi expoziţii, colaborând cu instituţii româneşti şi internaţionale la realizarea proiectelor.

     Fundaţia Culturală Art Promo organizează evenimente culturale de promovare a culturii şi tendinţelor artistice din celelalte ţări europene în România, dar promovează şi patrimoniul cultural autohton prin expoziţii care îi pun în evidenţă valoarea incontestabilă. Unul din ţelurile fundaţiei este acela de a crea iniţiative care urmăresc reglementarea şi organizarea pieţei de artă din România.

     Fundaţia şi-a început activitatea în 1997 prin organizarea la Timişoara a expoziţiei de fotografie comemorativă “Freddie Mercury Photo Exhibition”, marcând al doilea punct din itinerariul mondial al acesteia. În 2006, fundaţia a ajuns să fie cooptată ca partener oficial al Guvernului României în pregătirea manifestărilor dedicate “Sommet-ului Francofoniei”.

     La nivel european, organizarea în Germania şi Finlanda a evenimentului Zilele Filmului Românesc Contemporan a reprezentat un succes, astfel încât a fost solicitat spre a fi prezentat şi în alte locaţii din Europa, America de Nord şi Africa.

     Expozitiile + RO şi Către orasul ideal – design urban din Bucureşti desfăşurate succesiv în 2005 şi 2006 în cadrul festivalului internaţional de design Designmai din Berlin, au consolidat prezenţa românească în acest tip de context.

     De asemenea, fundaţia iniţiază schimburi culturale interdisciplinare între România şi Germania. Festivalul Transcities Berlin – Bucureşti a reprezentat un adevărat tur de forţă ce a reunit artişti de prim rang din cele două spaţii culturale. Astfel, festivalul marchează cel mai amplu schimb cultural realizat până acum între cele două capitale.

     Fundaţia Culturală Art Promo a promovat imaginea României în lume printr-o serie de proiecte internaţionale cu impact larg, cum ar fi colaborarea cu Deutsche Welle TV (2006) în vederea realizării unor emisiuni despre România, dar şi organizarea unor evenimente speciale de mare vizibilitate – participarea românească în cadrul spectacolului de revelion 2006/2007 de la Brandenburger Tor din Berlin, cu ocazia integrării României în Uniunea Europeană.

     În 2008, fundaţia a organizat TAFF – Târgul de Arte Foarte Frumoase, primul târg profesionist de artă din ţara noastră. Acesta a reunit cele mai promiţătoare şi active galerii de artă clasică, modernă şi contemporană din România, iar prezentarea în premieră la Bucureşti a unei lucrări semnate de celebrul artist Salvador Dali a suscitat un interes special.

     În 2009, Fundaţia Art Promo a organizat prima licitaţie internaţională de artă românească, “De la Bucureşti la Paris – O panoramă a artei româneşti”. În parteneriat cu Casa de Licitaţii Chayette & Cheval din Franţa şi avându-l ca preşedinte (commisaire-priseur) al licitaţiei pe Pierre Cornette de Saint-Cyr, cel mai important promotor al artei contemporane din Franţa, evenimentul a promovat 182 de lucrări ale artiştilor români.

     Printre aceştia s-au regăsit nume de talie mondială din arta românească, precum Victor Brauner, Marcel Iancu, Horia Bernea, Paul Neagu, Horia Damian, dar, totodată şi mulţi artişti contemporani, unii foarte tineri care îşi aşteaptă consacrarea internaţională. Dintre clasici s-au regăsit lucrări de Grigorescu (un desen), Ion Ţuculescu şi Henri Catargi.

     Fundatia Art Promo a organizat în 2011 primul Festival de Film Evreiesc din Europa de Est, Bucurestiul devenind pentru prima dată gazda Festivalului Filmului Evreiesc (BJFF), desfasurat in perioada 20-26 iunie 2011. BJFF s-a înscris într-o reţea ce include peste 130 de manifestări similar organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit: peste 10.000 de spectatori au asistat la evenimentele din cadrul festivalului.

     În 2012, fundaţia Art Promo are în desfăşurare două proiecte majore. Primul, început încă din anul 2011 este proiectul “ForCult. Formare prin cultură – măsuri inovatoare de combatere a şomajului în economia cunoaşterii”, al cărui obiectiv principal este cresterea sanselor de integrare sau reintegrare pe piata muncii a 250 de someri, inclusiv tineri si de lunga durata, si persoane in cautarea unui loc de munca din municipiul Bucuresti printr-un program de masuri integratoare si inovatoare de ocupare in domeniul cultural.

     Între 20-24 octombrie 2013, a vut loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti, eveniment ce s-a bucurat din nou de aprecierea publicului şi care a avut onoarea de a fi susţinut de instituţii prestigioase precum Ambasada Statului Israel, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Republicii Federale Germane.

     Între 7-17 aprilie 2014, Fundaţia Art Promo a organizat la Muzeul Tăranului Român festivalul de film Cinema Reper, in care au fost proiectate filme cu un bogat conţinut artistic, moral si existenţial, urmărind relevarea valorilor umane perene prin intermediul limbajului cinematogafic.

     Pentru împlinirea obiectivelor de cunoaştere şi de punte culturală între popoare, scopurile urmărite de la bun inceput ale Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti, trebuia ca această iniţiativă să ajungă în cât mai multe oraşe ale României. Astfel a apărut ideea organizării unei Caravane a Filmului Evreiesc, pe care Fundaţia Art Promo o organizează incepând din iunie 2014, având ca prime locaţii Timişoara, Braşov, Piatra Neamţ si Iaşi.